©2018 Floor Eizema

contact@flooreizema.com

Floor Eizema

Food Marketing Coach

@flooreizema

Heb je een specifieke vraag? Stuur mij dan een mail op 

contact@flooreizema.com.

Kan social media écht zorgen voor meer gasten in je horecazaak?

October 5, 2019

Dé vraag die horecaondernemers zichzelf moeten stellen voor ze investeren in social media. 

 

De vraag naar social media specialisten in de horeca wordt steeds groter. Ik kan het weten, want ik heb er mijn werk van gemaakt. Ik begeleid ondertussen tientallen zaken met een team van vijf creatieve en online specialisten. Maar bijna niemand beantwoordt de vraag: kan social media écht zorgen voor meer gasten in je zaak? En dat is nou net waar het om gaat. 

 

Ik vind ik het belangrijk om die vraag wel te beantwoorden. Om de opkomst van social media in context te plaatsen. Zeker nu er een interview met mij in horecavakblad Entree Magazine staat, waarin ik horecaondernemers een paar simpele Instagramtips geef. Ik vind het belangrijk om open te zijn en niemand de worst van snel succes voor te houden. Dus daar gaan we…

Het veranderende landschap van horeca-PR

Ik woon in Amsterdam en ik zie om me heen hoeveel zaken er iedere maand open gaan. Het zijn er zo veel dat het als Amsterdammer onmogelijk bij te houden is. Zelfs als je al je tijd en geld spendeert in de horeca, zoals ik. Van horecaondernemers hoor ik dan ook vaak dat de context van PR verandert. Dat het vroeger genoeg was om één keer flink PR te doen bij de opening van een zaak en dat je met een beetje geluk daarna kon varen op je vaste gasten. Die tijd is niet meer, want waarom zou je als eetliefhebber iedere week naar dezelfde zaak gaan als je ook tien nieuwe zaken kan ontdekken? Die misschien nog mooier en nog hipper zijn? Anno 2019 is het dan ook niet alleen de kunst om te arriveren, maar vooral om top of mind te blijven. Het succes vast te houden, en dat vraagt wat van de ondernemer en zijn of haar marketing en PR-kunsten. 

 

De opkomst van Waar Nederland Eet

Als eetliefhebbende Amsterdammer startte ik samen met vijf anderen vier jaar geleden het Instagramaccount @waaramsterdameet. Ik deelde mijn favoriete horecazaken in de stad zodat ik ze zelf terug kon vinden, en natuurlijk ook met de missie mede-Amsterdammers hun weg naar deze zaken te laten vinden. 

 

We groeiden snel: binnen vier jaar volgden 20.000 Amsterdammers onze tips en door heel Nederland nog eens 36.000 eetliefhebbers. Die 36.000 mensen zijn verdeeld over steden door heel Nederland, zoals Utrecht, Rotterdam en Den Bosch. Want ook daar startten eetliefhebbers met dezelfde missie een @waar…eet Instagramaccount. Kijk bijvoorbeeld maar eens op @waarutrechteet en @waardenboscheet. 

 

Vanuit de liefde voor de horeca en de steden waarin we wonen zijn we uitgegroeid tot een gezellige eetclub van 40 eetliefhebbers, die toevallig al hun avonturen online met 56.000 andere eetliefhebbers delen. In alle Waar Nederland Eet steden helpen we nu eetliefhebbers te navigeren naar onze favoriete horecazaken. 

 

 

"Anno 2019 is het dan niet alleen de kunst om te arriveren, maar vooral om top of mind te blijven."

 

 

Social media voor horecaondernemers

Door de groei van Waar Nederland Eet kreeg ik steeds vaker de vraag van horecaondernemers of ik hun social media onder handen kon nemen. En jarenlang heb ik het niet gedaan. “Veel te veel werk als je het goed wil doen!” Dacht ik. Tot ik ging onderzoeken wat er nodig is om ondernemers met een horecazaak te helpen, en of social media eigenlijk wel echt belangrijk voor ze is. 

 

Toen realiseerde ik me het volgende: met een goede social media strategie kunnen ondernemers sterke eigen communicatiekanalen opbouwen. Manieren vinden om direct te communiceren met gasten, zonder tussenkomst en afhankelijkheid van grote reserveringsplatformen, media en andere influencers. En precies dat was door de jaren heen mijn missie geworden met Waar Nederland Eet: niet alleen de gasten helpen een keuze te maken in de horeca jungle, maar ook ondernemers te helpen hun zaak zichtbaar te maken. Relevant te houden. Onafhankelijk te blijven van de steeds groter wordende macht van investeerders die de ooit zo leuke blogs en platformen ombouwen tot gewetenloze geldmachines.

 

Afgelopen januari besloot ik er, na ondernemers vier dagen lang social media advies te hebben gegeven op de Horecava, voor te gaan. Op dit moment neem ik voor ik tientallen zaken de social media volledig uit handen. Ik help ze met het maken van een goede strategie en voer het uit, zodat ze iedere dag de kans hebben op te vallen bij nieuwe en top of mind te blijven bij bestaande gasten. 

 

Werkt het echt?

Als ik heel eerlijk ben is het meten van succes online in relatie tot succes in de zaak moeilijk. We weten nu eenmaal niet precies hoeveel gasten de zaak via social media hebben ontdekt. Wat ik wel weet is dat horecaondernemers positieve geluiden horen uit hun omgeving en van gasten. Dat een van hen twintig caesarsalades verkocht op de dag dat wij een foto van een caesarsalade postten. Dat een zaak binnen een dag honderd nieuwe volgers kreeg nadat wij op @waaramsterdameet een post over hen maakten. Dat iemand een horecazaak op haar ‘nog heen te gaan lijstje’ had gezet, omdat de social van de zaak zo leuk was. Dat wanneer horecaondernemers aan gasten vragen hoe ze de zaak hebben gevonden, ze regelmatig horen dat ze het op social media voorbij hebben zien komen. Dat zijn de dingen waaraan wij merken dat het effect heeft, maar 100% het resultaat meten kunnen we het niet. Althans, niet als het om de basis van social media gaat. Wanneer we daarnaast voor een zaak adverteren hebben we veel meer inzicht op direct resultaat.

 

Een team van specialisten is de sleutel tot succes

Wat ik wel zeker weet is dat ook wij social media iedere dag weer beter in leren zetten. En met ‘wij’ bedoel ik mijn team van copywriters, fotografen, vormgevers, growth hackers, planners en adverteerders. Want wie denkt de ontwikkelingen op social media helemaal alleen te kunnen volgen heeft het mis. Hoe jong ook, social media is een vakgebied geworden. Een tak met verschillende specialismen die niet te verenigen zijn in één persoon. Zeker niet in iemand die het er voor de leuk naast doet.

 

Een team van specialisten kan een gedegen strategie maken. Een waarbij continu onderzoek wordt gedaan naar de optimalisatie van social campagnes voor jouw zaak. Een strategie die samen met de ondernemer gaat voor succes op de lange termijn, niet alleen voor de snelle winst.

 

Ik snap ondertussen dan ook goed dat horecaondernemers hier social media experts bij willen inschakelen. Ook al is dat vakgebied nog ontzettend in ontwikkeling.

 

Voor wie is het weggelegd?

Op dit moment zie ik heel duidelijk welke ondernemers bij me aankloppen: jonge, ambitieuze ondernemers met meerdere zaken. Die mikken op het bereiken van eetliefhebbers van rond de 30 jaar oud: precies die mensen die al zoveel te ontdekken hebben in de stad en waarvan ze willen dat ze voor hun zaak kiezen. Keer op keer. Dat zijn de ondernemers die nu flink investeren in social media en dat is prima. De tijd zal vanzelf leren of die investering voor iedere horecaondernemer de juiste keuze is.

 

Altijd een volle zaak

Voor de ondernemers die nu al professioneel willen inzetten kan ik het volgende doen:

  • Een sterk online visitekaartje opbouwen voor jouw zaak. 

  • Iedere dag contact leggen met potentiële gasten. 

  • Zorgen dat je top of mind blijft bij bestaande gasten, via je eigen social kanalen en via die van Waar Nederland Eet.

Voor ondernemers die daarnaast met advertenties en de website aan de slag willen kan ik nog een stap verder gaan. Ik durf te zeggen dat we er samen voor gaan zorgen dat je zaak vol zit. Dat ook die nu leegstaande zaal regelmatig geboekt wordt en dat er ook op de nu rustige doordeweekse lunch reuring in je zaak is. 

 

De afgelopen tijd heb ik namelijk gemerkt dat dat kan. Ook al kunnen we oorzaak en gevolg nog niet 100% aan elkaar koppelen, misschien is 50% voor nu ook genoeg.

 

Maar uiteindelijk…

Zit de sleutel tot horeca succes toch écht in de offline ervaring van de gast in de zaak. In mond tot mond reclame en micro-influencing van gast tot gast. Social media kan daar alleen een boost aan geven, daar ben ik me ontzettend van bewust. 

 

Of investeren in social media nu de goede keuze voor jou is? Ik durf het daarom niet te zeggen. Jij kan zelf het beste inschatten welke investering je wil maken in het professionaliseren van je online marketing en PR. Wat ik wel weet is dat ik er samen met mijn team alles aan zal doen om een succes van te maken. 

 

Meer weten? Voor vragen kan je me altijd e-mailen op contact@flooreizema.com of kijken op mijn website www.flooreizema.com

 

Please reload

Our Recent Posts

Wow! Ik studeerde in totaal 21.814 uur op online marketing.

December 30, 2019

Hoe Amazon, Apple en Google horeca marketing binnen 5 jaar revolutionair gaan veranderen.

November 25, 2019

Wat horecaondernemers kunnen leren van Chateau Meiland.

November 6, 2019

1/1
Please reload

Tags

Please reload